Het is vaak een hele zoektocht om de juiste kroonluchter odnerdelen te vinden. Dit komt omdat er ontzettend veel onderdelen aan een kroonluchter zitten. Een kroonluchter van 1 meter hoogte kan al snel 1000 onderdelen hebben. Op deze pagina geven we een overzicht van onderdelen die er bestaan en hoe u deze kunt vinden. We leggen ook bepaalde termen uit. Na het lezen van dit overzicht bent u helemaal op de hoogte over kroonluchter onderdelen.
Kristallen onderdelen
We beginnen gelijk bij de moeilijkste. Kristal is er in vele vormen en maten. Kristallen voor een kroonluchter onderscheiden we als volgt:
8 hoekig geslepen kristal
Zoals de naam al zegt is dit kristal dat in 8 hoekjes is geslepen. Vaak heeft dit type kristal op de vlakke kant een geslepen punt. 8 hoekig kristal heeft aan de onderzijde en bovenzijde een klein gaatje. Door dit gaatje gaat de verbindingsclip om kristallen onderling te verbinden. Zo ontstaat een kristallen streng. Het 8 hoekig geslepen kristal wordt gebruikt in lange strengen van een zakkroonluchter, onderaan een bobeche van een Maria Theresa kroonluchter of juist als streng tussen armpjes van een Weense kroonluchter. De meest gangbare afmetingen van dit type kristal zijn 12mm tot en met 28mm.
Octagon kristal
Misschien heeft u weleens gehoord van de term Octagon kristal. Octagon kristal is niets anders dan het 8 hoekig geslepen kristal zoals we hierboven hebben omschreven.
Pendeloque kristal
Een pendeloque kristal is een geslepen druppelvormige kristal. Het kristal komt meestal voor bij een zakkroonluchter of Franse kroonluchter. De pendeloque wordt ook gebruikt in Maria Theresa kroonluchters. In dit type kroonluchter hangt de pendeloque meestal aan de bobeche (schoteltje) en als laatste kristal onderaan een streng.
Het kristal is vaak ovaal geslepen. Er bestaan ook pendeloque kristallen die in de vorm van een kerstboom zijn geslepen. De pendeloque heeft aan de bovenkant een gaatje waardoor de clip of het ringetje aan bevestigd kan worden.
Kristallen pegel
Een kristallen pegel is een kristal dat hoekig geslepen is en vaak uitloopt in een punt. Dit type kristal wordt het meest gebruikt in zakkroonluchters of Franse kroonluchters. Vaak hangt een pegel aan een uitstekend blaadje dat aan het frame is gemonteerd. De pegel hangt ook vaak onderaan de zak van een kroonluchter. Een kristallen pegel heeft alleen aan de bovenkant een gaatje voor een verbindingsclip.
Rechthoekig kristal
Zoals als de naam al doet vermoeden is dit een rechthoekig kristal. Ook wel plat kristal genoemd. Een rechthoekig kristal wordt gebruikt in een streng van octagon kristal. Het rechthoekige kristal onderbreekt de streng en geeft een extra mooie uitstraling. Er bestaan ook zakkroonluchters die volledig zijn opgebouwd uit rechthoekig kristal. Een rechthoekig kristal is meestal aan 1 zijde vlak geslepen. De andere zijde is ietwat in een punt geslepen. Aan de koste zijden is een gaatje geboord om het kristal onderling te verbinden met een clip.
Kralen
Dit zijn ronde balletjes die licht geslepen zijn. Door het balletje is een gaatje geboord zodat de kralen kunnen worden geregen. Hierdoor ontstaat een streng van kristal. De kralen zijn er in veel afmetingen en kleuren. De meest gangbare kraal die in kroonluchters wordt gebruikt is de heldere versie. Deze is volledig doorzichtig. Soms worden strengen opgebouwd uit maar 1 afmeting kraal. Er bestaan ook kroonluchters -voornamelijk zakkroonluchters- waarbij de streng bestaat uit verschillende afmetingen kralen. Dit soort strengen beginnen met een kleine kraal bovenin en eindigen onderaan met de grootste kraal. Kralen in een streng worden ook gebruikt tussen armpjes op een kroonluchter. Bij een Maria Theresa kroonluchter is dit niet het geval. Tussen de armpjes worden meestal 8 hoekig geslepen kristallen gebruikt. Er bestaan ook hele grote kralen, ook wel ballen genoemd. Deze hebben aan 1 zijde een gaatje en worden vaak centraal onderaan een kroonluchter gemaakt. Al dan niet aan het uiteinde van een streng.
Bobeche
Een bobeche is een schoteltje dat gebruikt wordt onder een kaarslamp op een arm van een kroonluchter. Een bobecht wordt het meest gebruikt voor Maria Theresa kroonluchters. Er bestaan ook zakkroonluchters met armpjes die een bobeche bevatten. In de bobeche zijn gaatjes geboord. Hieraan hangen 8 hoekig geslepen kristallen met aan het uiteinde een druppelvormige kristal. De pendeloque.
Rozetten
Tot slot is er nog 1 soort kristal en dat is de rozet. Zoals het woord al zegt is dit een kristal dat in de vorm van een rozet is geslepen. Een rozet wordt gebruikt op armpjes van een Maria Theresa kroonluchter. Het monteren van een rozet is specialistisch werk. De rozet wordt met speciaal draad in een bepaalde krul bevestigd. Het verdiend een bepaalde techniek om een rozet aan een kroonluchter te kunnen bevestigen. De meest voorkomende rozet heeft een afmeting van 20mm op het breedste punt gemeten.
Plafiondkap
Een plafondkap is ervoor om het ophangpunt en stroompunt onzichtbaar te maken. Het plafondkapje zit door de ketting van de kroonluchter heen geschoven. Er bestaan verschillende modellen plafondkapjes. De onderscheiding dit hem voornamelijk in de kleur: zilver, mat zilver, messing of goud. Verder zijn er verschillen in de breedte van het kapje.
Verbindingsclip
De verbindingsclip maakt 1 of 2 kristallen aan elkaar. Verbindingsclips bestaan er in heel veel verschillende afmetingen en soorten. We onderscheiden hier de volgende clips:
– Nietje. Deze clip ziet eruit als een nietje dat gebruikt wordt in een nietmachine. Door het pootje door het gaatje van een kristal te steken en vervolgens om te buigen ontstaat een solide verbinding tussen kristallen. Het nietje is er in de kleuren messing, zilver en goud. De verschillen zitten verder in de lengte van de pootjes en de afmeting van het middendeel. Er bestaan ook nietjes die een werkje hebben op het middendeel. Dit type verbindingsclip noemen we stropdas. Het is zaak om de diameter van een ringetje te meten. Door een te groot of te klein ringetje ontstaan afstandsverschillen tussen kristallen onderling.
– Ring. Sommige kristallen van een kroonluchter kunnen zijn verbonden met een ringetje. Het ringetje stelt u zich voor als een ringetje dat aan een sleutelbos zit. Door 1 zijde licht te openen draait u het kristalletje aan de ring. Hetzelfde doet u met het 2e kristal. Zo kunt u kristallen onderling verbinden en strengen maken. Ringetjes zijn er in 3 kleuren: zilver, messing en goudkleurig. Er bestaan vele afmetingen ringetjes. Het is dus zaak om de diameter van een ringetje te meten. Door een te groot of te klein ringetje ontstaan afstandsverschillen tussen kristallen onderling.
– Ijzerdraad: Dit is een speciaal voor kroonluchters gemaakt draad dat u zelf op lengte knipt. Door iedere keer een klein stukje ijzerdraad door het gaatje van het kristal te steken maakt u zelf de gewenste verbinding. U bepaald zelf de lengte van het ijzerdraad end e manier hoe u het ijzerdraad daarna draait of krult. Dit soort draad is leverbaar in zilverkleurig, goudkleurig en messingskleurig. Het ijzerdraad kan ook gebruikt worden om kralen te rijgen.
Kaarshuls
De kaarshuls is een onderdeel dat over de fitting van een kroonluchter geschoven wordt. Kaarshulzen hebben meestal een werkje zodat het lijkt alsof het om een lekkende kaars gaat. Kaarshulzen bestaan er van karton. Een kartonnen kaarshuls werd vroeger veel gebruikt. tegenwoordig worden kartonnen hulzen vervangen door glazen- of plastic kaarshulzen. Kaarshulzen zijn er in verschillende afmetingen en worden het meest gebruikt in Maria Theresa kroonluchters. Een populaire afmeting is de witte kaarshuls met een afmeting van 8.5cm x 2.3cm.
Fitting
De fitting is feitelijk de lamphouder die verbonden is met de elektrische bedrading. De meest gebruikte fitting in een kroonluchter is de vaste kaarsfitting. Deze zijn leverbaar voor een smalle fitting, E14, of grote fitting, E27. Over de fitting schuift u de juiste kaarshuls.
Ketting
De meeste kroonluchters zijn voorzien van een ketting. Dit is de verbinding tussen de kroonluchter en het ophangpunt. Meestal laat men de stroomdraad naast de ketting meelopen of vlecht de stroomdraad door de ketting heen. De manier waarop maakt niet uit. Dit heeft te maken met smaak. Ketting is er in verschillende kleuren. Goud, zilver of messingklerig. Er bestaan vele soorten kettingen met ieder weer een aparte schakel. Welke ketting de juiste is voor uw kroonluchter bepaald u aan de hand van het gewicht van de kroonluchter. Op basis van het gewicht kiest u de juiste ketting in de juiste kleur. Een ketting is doorgaans met een kniptang in te korten. Voor zwaardere ketting kunt u vragen om de ketting op maat aan te leveren. Ketting is te koop bij alle bekende bouwmarkten zoals Gamma of Praxis.
WOORDENBOEK
Soms is het lastig om uit te drukken hoe een bepaald onderdeel heet. Wij kennen de volgende vertalingen
- Het plastic hoesje onder de lamp -> Kaarshuls
- Opvangbakje onder de lamp -> Bobeche
- Lange kristallen -> Langwerpig kristal
- Schroefdraad voor de lamp -> Fitting
- Dat aluminium ding voor tegen het dak -> Plafondkap